Комисията по хазарта в Обединеното кралство забранява функциите за автоматична игра (autoplay) и бързи врътки (quickspin) в онлайн слотовете

Нийл Макартър – главен изпълнителен директор на Комисията по хазарта на Острова

Органът за регулация и контрол на хазарта на Острова (UKGC) обяви „пакет от строги мерки“, който да бъде наложен като нова защита и контрол върху онлайн слот игрите.

Решението следва обратна връзка от обществената консултация, проведена през юли 2020 г. относно „правенето на онлайн игри по-безопасни в своята същност“ – в която Комисията направи преглед на рисковите и интензивни елементи на игра на онлайн слотовете.

След широко разпространената обратна връзка UKGC подчерта, че са необходими нови контроли за ограничаване на „темповете на игра“, като ще бъде въведена постоянна забрана за функции, които „ускоряват играта или празнуват загубите като победи“.

От 31 октомври Комисията заяви, че лицензираните онлайн хазартни оператори трябва да премахнат всички технически компоненти или функции на слот игрите, свързани с:

  • Врътки по-бързи от 2,5 секунди
  • Автоматична игра (autoplay) – тъй като играчите могат да загубят следа от играта си
  • Моментално завъртане (quickspin) функционалности
  • Звуци или образи в процеса на игра, които създават илюзия за победа, когато възвръщаемостта всъщност е равна на или по-малка от самия залог

Комисията подчерта, че премахването на функциите за autoplay и quickspin е необходимо изискване, тъй като слот игрите носят „ най-високите средни загуби на играч, в сравнение с който и да е друг онлайн хазартен продукт“.

Освен това всички оператори са длъжни да показват на играчите на слотове техните „общи загуби или печалби и изиграно време за всяка една тяхна онлайн сесия“.

Освен промените в геймплея, Комисията ще въведе постоянна забрана за „обратно теглене“ – функция, която позволява на играчите да залагат отново пари, които преди това са поискали да изтеглят.

Нийл Макъртур, главен изпълнителен директор на Комисията по хазарта в Обединеното кралство, заяви, че регулаторът е предприел драстични действия, за да премахне всички интензифицирани функции в слот игрите, след като доказателствата сочат към по-високи рискове, свързани със „загуба на контрол на играча и неразумна игра“.

„За да направим онлайн игрите по-безопасни, въвеждаме забрана за функции, които ускоряват играта или създават илюзия за контрол върху резултата“, каза той. „Въвеждаме също така забрана за автоматична игра, загуби, прикрити като победи, и скорости на завъртане на слота по-бързи от 2,5 секунди. Доказателствата показват, че тези характеристики увеличават риска от влеза за клиентите.

„Това е друга важна стъпка за осигуряване на по-безопасен хазарт и когато доказателствата показват, че има и други възможности за това, ние сме решени да изследваме и по-нататъшни мерки.“

UKGC завърши изявлението си, като предупреди онлайн операторите, че действията ѝ върху онлайн слот игрити ще бъдат последвани от предстоящо разглеждане за подобряване на по-нататъшното „взаимодействие с клиентите“ извън изискванията за проверка на играчи и идентификация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.