Правителството на Обединеното Кралство забранява плащанията с кредитни карти към сайтове за хазартни игри

Обединеното кралство забранява хазартът с кредитни карти.

Британското правителство обяви забрана кредитните карти да се използват за хазарт.

От 14 април тази година, на бизнесите във Великобритания ще им бъде забранено да приемат кредитни карти от потребители, които правят залози, съобщи британската Комисия за хазартни игри, управлявана от правителството. Забраната ще се прилага за всички форми на хазарт, с изключение на билетите за национална лотария, които комисията отбеляза, че се продават в хранителни магазини и вестникарски будки и биха били твърде трудни за сегментиране при търговците на дребно.

Решението за въвеждане на забраната е породено от два отделни правителствени прочита за онлайн хазарта и социалната отговорност в бранша.

Според Комисията за хазарт 24 милиона възрастни във Великобритания залагат, като данните от “ThinkTank U.K. Finance” показват, че 800 000 британци са използвали кредитни карти за хазарт през 2018 г.

„Участието в онлайн хазартни игри с кредитни карти може да доведе до значителни финансови щети. Забраната, която обявихме днес, трябва да сведе до минимум рисковете от увреждане на потребителите от игра на хазарт с пари, които те не притежават „, казва Нийл МакАртър, изпълнителен директор на Комисията по хазарта.

„Изследванията показват, че 22% от онлайн комарджиите, използващи кредитни карти, са проблемни такива, като дори повече търпят някаква форма на вреда от хазарта“, добави той. „Също така знаем, че има примери за потребители, които са натрупали десетки хиляди паунда дълг чрез хазарт вследствие на използването на кредитна карта. Има също така доказателства, че таксите, начислени към кредитните карти, могат да изострят ситуацията, тъй като потребителят може да се опита да преследва загубите си и това дори да разшири обхвата на вредоносния ефект.“

В изявление по имейл, Brigid Simmonds, председател на индустриалния орган на Съвета за залагания и игри – който представлява 90% от хазартния сектор в Обединеното Кралство, заяви, че организацията е поела ангажимент да предоставя по-безопасни хазартни игри.

„Ще приложим забраната за кредитни карти, като добавка към мерките за проверка на възрастта, маркерите за проблемно залагане и допълнително финансиране за изследвания, образование и лечение на хазартнозависими, както и новите кодекси за поведение и защита на потребителите“, каза тя.

Между 2018 и 2019 г. приходите в хазартната индустрия на Великобритания достигнаха 14,4 милиарда британски лири (18,7 милиарда долара), показват данни на Комисията за хазарт. Най-високо платеният изпълнителен директор на Великобритания през 2019 г. беше Дениз Коутс, главен изпълнителен директор и основател на компанията за онлайн залагания Bet365, която взе у дома чек за 422 милиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.