Комарджийски думи и фрази. Изясняване на хазартната терминология.

В този раздел можете да откриете някои от фактите, стоящи зад хазартните митове и легенди, да получите обяснения за термините използвани в хазартната индустрия, както и да осъзнаете нейните мащаби и начинът ѝ на регулиране.

 

Същност на „коефициентите“?

Вероятността е възможността за достигане до конкретен резултат или изход при дадено събитие. За да постигнете това, разделяте броя на конкретните резултати с броя на възможните резултати.

Например, хвърляте зар и искате да се падне номер три. Има само един конкретен резултат, като в същото време има шест възможни резултата, защото зарът може да се приземи на едно, две, три, четири, пет или шест. Така че вероятността да хвърлите три е 1 към 6.

 

“Предимство на къщата” или “House edge”.

При хазарта „коефициените“ са шансовете на играча да спечели залог, но те винаги работят срещу този човек.

 

„Къщата“ се отнася до хората, които предлагат залога (казиното, букмейкъра, собственика на слот машина и т.н.) и винаги имат „предимство“. Това означава, че дизайнерите на машината или играта се уверяват, че тя винаги работи в тяхна полза и винаги ще печелят пари.

 

Във всяка хазартна игра коефициентите са срещу играча. Всеки човек, който удря джакпота на слот машина, всъщност печели пари, които предишните играчи са загубили. За съжаление, колкото повече играете, толкова по-вероятно е да загубите пари, защото шансовете са срещу Вас. Много играчи, имащи проблеми с хазарта, имат фалшивото убеждение, че ще могат да „победят системата“, но с течение на времето те винаги ще губят пари.

 

Шансът за спечелване на джакпот от лотарията е около 1 на 14 милиона. Помислете така: вашият приятел Дейв живее някъде в Лондон и искате да му се обадите, но нямате номера му. Ако се опитате да се свържете с него, като наберете един от 12,5 милиона телефонни номера в Лондон, вашите шансове да оцелите точния му номер от първия опит са по-добри от шансовете за спечелване на въпросния джакпот.

 

Какво означава „Възвращаемост към играча“ или “Return to player”?

Възвращаемост към играча (RTP) е терминът, който хазартните оператори и фирми използват, за да опишат процента от всички заложени пари, които машината или играта ще изплащат с течение на времето. RTP се изчислява в дългосрочен план, вместо да се изчислява краткосрочното изплащане (например сесия, ежедневно или дори седмично). В краткосрочен план резултатът може да е много различен, така че трябва да залагате и играете само с пари, които сте готови да изгубите.

 

Какво е “умение” и какво е “шанс”?

Някои форми на хазарт са напълно случайни. Други включват както умение, така и шанс. Ето няколко примера:

 

Шанс:

  • лотария под каквато и да е форма
  • скреч карти
  • бинго
  • рулетка
  • игрални автомати (слотове и ротативки)

 

Умения (поне частично):

  • покер – признат за един от мисловните спортове, наред с игра като шаха
  • блекджек
  • спортни залагания

 

Причината, поради която всеки резултат е също толкова вероятен, колкото всички останали е, че всичко е базирано на случайността. Ако хвърлената монета се приземи на “ези” няколко пъти подред, логично е да си помислим, че трябва да се падне “тура” при следващото ѝ хвърляне. Монетата обаче не „помни“ това, на което се е приземила по-рано, по същия начин, по който не „решава“ какво да се падне следващия път. Независимо от това, което вече се е случило, вероятността да се падне “ези” или “тура” e винаги 50/50. Резултатът при хвърляне на зар или монета е неизвестен и непредвидим, затова можем да кажем, че резултатът е “случаен”. Това важи и при завъртане на рулетката – дали ще се падне черно или червено; четно или нечетно.

Какво означава „случаен“?

“Случаен” означава, че всеки възможен изход има един и същ шанс или вероятност да се случи.

Например:

Когато хвърляте зарчета, вероятността да се падне две е същата като вероятността да се падне шест, като това се отнася и за който и да е от останалите номера. Като заключение можем да кажем, че шансът да се падне някое определено число е един и същ.

Запомнете:  Не можете да изчислите, предвидите или контролирате резултат или изход от събитие, който e базиран на шанса и случайността! Хората, които се опитват да направят това, често губят много пари. Те могат да спечелят от време на време, но това също е случайно. Убеждението, че можете да победите системата, може да доведе до големи проблеми.

Можете ли да забележите модел или тенденция в “случайна игра”?

Не.

 

За повече информация, съвети или въпроси, не се колебайте да се свържете с нас или да се присъедините към нашата социална група.