Какво е отговорно залагане и как влияе на играчите и букмейкърите?

Отговорното залагане е широка концепция, която обхваща множество политики и изисквания, които се прилагат към заинтересованите от хазарта участници, за да се гарантира, че те спазват най-високите стандарти за качество и предлагат безопасно потребителско изживяване, което защитава играчите от потенциални хазартни проблеми и зависимости.

Хазартът трябва да се третира като забавление, а не като средство за генериране на доход. Докато по-голямата част от хората успяват да усвоят основната идея на хазарта /начин за разпускане/и да харчат само това, което може да си позволят да рискуват или загубят, то за други нещата стоят по коренно различен начин.

Както онлайн операторите, така и доставчиците на софтуер, които предоставят платформа за онлайн хазарт и услуги, се изисква да спазват принципите за отговорно залагане и игра. Освен това, доставчиците на софтуер трябва да подкрепят букмейкърите, за да покрият техническите и законови изисквания. Можем да идентифицираме седем зони, които са ключови за отговорното залагане:

 1. Защита на уязвимите играчи
 2. Предотвратяване на достъпа до хазартни игри на непълнолетни лица
 3. Мерки за безопасност срещу престъпни дейности
 4. Поверителност на информацията
 5. Онлайн защита на плащанията
 6. Защитена онлайн среда
 7. Етичен и отговорен маркетинг

Нека да разгледаме всяка една от тях по отделно.

 1. Защита на уязвимите играчи

Една от най-важните области на отговорното залагане се занимава със защитата на уязвимите играчи. Някои хора са податливи към развиване на хазартна зависимост. В такъв случай, нормалният им живот скоро ще бъде засегнат.

Сред основните мерки, които могат да бъдат наложени от повечето регулаторни органи в бранша, можем да споменем програмите за самоизключване и ограничаването на размера на сумите и времето, което играчите инвестират в дадени хазартни продукти.

Друг аспект, свързан със самоизключването, е приложен в Дания и е свързан с възможността играчът да се изключи от всички онлайн хазартни дейности в страната. За съжаление, в България този инструмент все още не е създаден.

Освен това операторите трябва да показват информация за специални организации, които могат да предложат подкрепа на играчи, които са били засегнати от пристрастяването към хазарта.

 1. Предотвратяване на достъпа до хазартни игри на непълнолетни лица

Това е един от най-важните аспекти в борбата срещу вредите причинени от хазарт и трябва да се подчертае, че на лица, които не са навършили законната възраст (18 или 21 години), не трябва по никакъв начин да се позволява да играят с истински пари.

Онлайн операторите от своя страна трябва да предприемат всички необходими стъпки, за да гарантират, че в техните списъци с активни клиенти не фигурират лица под 18-годишна възраст и, че се спазват законите за защита на непълнолетни лица в съответните целеви юрисдикции.

Букитата трябва да притежават ясни процедури за регистрация за всички играчи и задължителни стъпки за проверка и верификация на възрастта на клиентите, които да се спазват безусловно.

В същото време се препоръчва на родителите да следят действията на децата си и да вземат всички необходимите превантивни мерки, за да блокират достъпа им до сайтове предлагащи хазартни игри. Това може да се случи като инсталират приложения за родителски контрол на своите устройства.

 1. Мерки за безопасност срещу престъпни дейности

Сайтовете за хазарт могат да бъдат засегнати от дейностите на онлайн престъпниците, също както и всички други сайтове, които се занимават с електронна търговия или финансови трансакции.

За да се спре тази нарастваща тенденция, от операторите се изисква да внедряват процедури и софтуерни решения, които откриват и спомагат за блокирането на всякакви действия в конфликт с условията и правилата на сайта. Също така, да предотвратяват депозирането на средства придобити чрез престъпна дейност.

 1. Поверителност на информацията

Тази област е свързана с необходимостта от съхраняване на личните данни на играчите на сигурно място, пазейки ги от всякакъв неразрешен достъп на трети лица.

Чрез въвеждането на силни и безкомпромисни политики за контрол на достъпа до важни лични данни, операторите се уверяват, че неприкосновеността на информацията се спазва и те са в съответствие с изискванията на съответните регулаторни органи.

 1. Онлайн защита на плащанията

Операторите, които предлагат опции за залагания на спортни събития и казино игри, трябва да гарантират, че играчите използват сигурна и надеждна софтуерна платформа за разплащане, която гарантира безопасността на техните лични данни и финансови детайли.

 1. Създаване на сигурна онлайн среда

Един от най-важните принципи на безопасното залагане налага операторите да създават серия от механизми за контрол, която сформира рамката за сигурна онлайн среда.

За тази цел букмейкърите трябва да се уверят, че техните уеб сайтове са безопасни места, където играчите могат да се забавляват при високо ниво на сигурност и че всички плащания и технически процеси се развиват по сигурен начин.

 1. Етичен и отговорен маркетинг

Операторите следва да спазват съответните регулаторни кодекси за рекламиране, които обикновено гарантират, че рекламите са коректни и че не са насочени към непълнолетни или уязвими играчи както и такива, които са преминали през процеса на самоизключване. Очаква се също, че гемблинг компаниите трябва да търсят разрешение от клиента, преди да започнат директен маркетинг чрез използване на личните му данни.

Не се колебайте да ни докладвате случаи на некоректно отношение на който и да е букмейкър спрямо Вас. Ние ще направим всичко възможно той да бъде разрешен по най-честния начин и в най-кратък срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.