Ladbrokes Coral Group ще плати 5,9 милиона британски лири глоба за провали в прането на пари и социалната отговорност.

Системни провали във вътрешните механизми за контрол на Ladbrokes Coral Group доведоха до наказателен пакет, включващ серия от мерки за подобряване, които трябва да бъдат приложени от новия собственик GVC, както и глоба в размер на 5,9 милиона паунда. В същото време разследването на лицензодържателя продължава.

Разследване на Комисията за Хазарт на Обединеното Кралство установило, че между ноември 2014 г. и октомври 2017 г., Ladbrokes и Coral не успели да имплеметират ефективни мерки за защита на потребителите изложени на риск от проблемно залагане, както и такива, които да предотвратят прането на пари. Тези провали продълили и след сливането им като Ladbrokes Coral Group.

В следствие на несъвършенствата по изпълнение на политиката за социална отговорност, както и тази за пране на пари, възникват долуизброените:

  • Ladbrokes не успява да осъществи навременни интеракции(1) с клиент, загубил 98 000 британски лири в продължение на 2.5 години, имащ 460 неуспешни опита за депозит в сметката си за залагане (отказани по различни причини, една от които е “недостатъчна наличност“). Същият дори проактивно се е свързал с букмейкъра, с искане за отписване от всички предлагани промоционални оферти.
  • Въпреки, че един клиент губи 1,5 милиона паунда за 2 години и 10 месеца, Корал не го заставя да докаже източника си на средства и не може да предостави доказателства за извършени интеракции(1). За този период клиентът показва признаци на проблемно залагане, включително влизане в акаунта си средно 10 пъти на ден в продължение на месец и загуба на £ 64,000 за период от 30 дни.
  • Ladbrokes не е в състояние да предостави никакви доказателства за осъществяване на взаимодействия(1) социална отговорност с клиент, депозирал над 140 000 британски лири през първите четири месеца от отварянето на сметката си.
  • След като Ladbrokes забелязва притеснителни индикации в поведението на клиент, разрешава на същия да заложи и изгуби големи суми, без да предприеме по-нататъшни стъпки за проверяване източника на средства и дали клиентът може да си позволи да заложи и загуби тези пари.

Ричард Уотсън, изпълнителен директор на Комисията, каза: „Лицата, отговорни за вземането на решения в хазартния бизнес, трябва да инвестират в благосъстоянието на своите клиенти и интегритета на парите, с които те залагат.

„Това са системни провали на голям оператор, които резултират в наранени и изложени на риск клиенти и в свободно течащи откраднати пари, а това е напълно неприемливо.“

Като част от това споразумение новите собственици на Ladbrokes Coral Group ще платят 4,8 милиона британски лири финансова санкция и ще върнат още 1,1 милиона паунда, спечелени от клиенти в резултат на техните вътрешни нарушения и провали. GVC ще преразгледа и топ 50-те клиенти за 2015-2017 г., за да прецени дали могат да бъдат установени допълнителни грешки и ако е така, те също ще бъдат върнати и преразпределени от печалбата.

GVC поели ангажимент да направят редица подобрения в бизнеса, включително преработване на своите процеси за отговорно залагане и интеракциите с клиенти, да тренира отново служителите си и да наеме още персонал.

Комисията за Хазарт на Обединеното Кралство все още прави проучвания за ролята, която Лицензодържателят е изиграл при тези нарушения.

(1) – интеракциите са част от всяка една програма за отворно залагане на букмейкърите и лицензодържателите; тяхно задължение е когато поведението на клиента индикира потенциален риск за вреда, в следствие на използването на техните продукти, да се свържат проактивно с него и да се уверят, че клиентът владее действията си и не изпитва какъвто и да е дискомфорт;

#БезВредиОтХазарт

Източник: Комисия за Хазарт на Обединеното Кралство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.